Prezentare#

Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca este unitate sanitară cu paturi de utilitate publică, cu personalitate juridică, cu rol în asigurarea de servicii medicale, funcționând conform prevederilor legale în vigoare privind reforma în domeniul sănătăţii şi participând la asigurarea stării de sănătate a populației.

Spitalul se află în subordinea Ministerului Sănătății conform HG nr. 144/2010, privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății, Anexa 2, A-II, pct. 28.

Conform H.G. nr. 1106/2002, Spitalul este unitate sanitară de interes public naţional, iar imobilele în care își desfășoară activitatea aparțin domeniului public al statului și sunt în administrarea Ministerului Sănătăţii.

Spitalul furnizează servicii medicale preventive, curative şi de recuperare în specialităţile: psihiatrie, neuropsihiatrie infantilă, psihiatrie pediatrică, neurologie, recuperare medicală, medicină fizică și balneologie, îngrijiri paliative.

Ca spital de psihiatrie și pentru măsuri de siguranţă, Spitalul deserveşte prin ordin al Ministerului Sănătății zece unități administrative: Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Covasna, Galați, Ialomița, Prahova, Tulcea, Vrancea și municipiul București.

Spitalul este încadrat conform Ordinului MS nr. 534/28.04.2015 în categoria III - nivel de competență mediu și încadrat conform Ordinului Preşedintelui Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate nr. 132/16.05.2023 în categoria a IV - a de acreditare „Acreditat cu încredere redusă".

Unitate acreditată în Ciclul II cu un procent de 88.08%.

Categoria IV de acreditare NU se referă la serviciile medicale acordate pacienților, ci la faptul că nevoile de conformare la Autorizația Sanitară de Funcționare depășesc posibilitățile imediate ale autorității tutelare pentru satisfacerea acestora.

Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca furnizează îngrijiri de psihiatrie pe toate nivelurile acoperind întreaga gamă de servicii specializate de psihiatrie:

  1. Pentru toate categoriile de vârstă:
    • copii/adolescenți: Neuropsihiatrie infantilă (NPI) Ojasca
    • adulți/vârstnici: Săpoca, Ojasca, Nifon și Centrul de Sănătate Mintală (CSM) adulți
  2. Asistența medicală ambulatorie de specialitate:
    • CSM pentru adulți/vârstnici
    • Cabinetul de psihiatrie tip ambulatoriu integrat - Săpoca
    • NPI pentru copii/adolescenți - Ojasca
  3. Servicii medicale acordate în regim de spitalizare continuă:
    • Săpoca, Ojasca, Nifon (adulți/vârstnici)
    • NPI (copii/adolescenți)
  4. Servicii medicale de tip spitalicesc efectuate în regim de spitalizare de zi: Săpoca, Nifon
  5. Asistența medicală spitalicească:
    • Acuți: Săpoca, Nifon, NPI
    • Cronici: Săpoca, Nifon, Ojasca
  6. Asistența medicală acordată în sistemul aplicării măsurii de siguranță medicală prevăzută de art. 110 Cod Penal - 240 paturi la Secția Ojasca și 60 paturi la Secția Săpoca.

Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, prin cele 300 paturi (din total 830 paturi aprobate în structură), asigură asistență medicală bolnavilor psihici periculoși, care din cauza tulburărilor psihice care le-au anulat capacitatea de discernământ asupra faptelor lor și a consecințelor acestora, au săvârșit fapte prevăzute și pedepsite de Codul Penal (omor, viol, tâlhărie, terorism, etc.) pentru care li s-a aplicat măsura de siguranță a internării medicale și obligării la tratament într-o instituție de specialitate conform art. 110 Cod Penal.

La Săpoca se află sediu central administrativ și medical. Este organizat în sistem pavilionar cu 2 secții de psihiatrie acuți (adulți) cu cate 5 paturi de cronici, 1 secție de neurologie (adulți), 1 secție psihiatrie art. 110 CP și un compartiment de recuperare, medicină fizică și balneologie. De asemeni, dispune de linie de gardă pentru urgențele psihiatrice, cabinete de psihologie și atelier de ergoterapie, laborator de radiologie și imagistică medicală, capelă, iar laboratorul de analize medicale deservește atât secțiile și compartimentele cu paturi, cât și staționarele și camerele de gardă din cadrul spitalului, precum și ambulatoriul integrat (persoane care vin cu bilete de trimitere decontate în sistemul de asigurări de sănătate și analize contra-cost).

Secția Nifon este organizată tot pavilionar având 1 secție de psihiatrie acuți cu 5 paturi de cronici, compartiment de îngrijiri paliative, linie de gardă pentru urgențe psihiatrice, compartiment de terapie ocupațională și cabinet de psihologie.

Secția Ojasca este organizată pavilionar având 1 secție de psihiatrie cronici și 2 secții de psihiatrie cronici pentru pacienții internați conform art. 110 CP, compartiment de îngrijiri paliative, secție de neuropsihiatrie infantilă care se adresează copiilor și adolescenților, iar pentru urgențele psihiatrice există o linie de gardă pentru adulți și birou de internări pentru cazurile neuropsihiatrice la copii/adolescenți. Serviciile oferite pacienților sunt completate de activitățile desfășurate în cabinetele de psihologie și ergoterapie.

Centrul de Sănătate Mintală din Buzău se acordă servicii de specialitate psihiatrie și psihologie pentru adulți/vârstnici, dar și copii și se realizează monitorizarea bolnavilor asistați ca măsură de siguranță prevăzută de art. 109 CP. De asemeni, dispune de cabinete de psihiatrie și de psihologie.

Scurt istoric#

1960 - este înființat Spitalul de Neuropsihiatrie în comuna Săpoca pe amplasamentul unei școli de meserii.

1967 - a luat ființă secția Nifon în spațiul în care a funcționat un spital TBC.

1973 - extindere în comuna Unguriu, sat Ojasca, pe locul unui fost complex de locuințe pentru mineri.

1975 - s-a înființat în Buzău, Laboratorul de Sănătate Mintală.

Spitalul are sediul administrativ în Comuna Săpoca și încă trei sedii secundare în locațiile Ojasca - Comuna Unguriu, Nifon – Comuna Măgura și în orașul Buzău.

Săpoca, unde se află amplasat sediul administrativ și o parte din secțiile spitalului, este o comună în județul Buzău, Muntenia, România. Comuna se află la vărsarea râului Slănic în Buzău, în Subcarpații de Curbură. Ea este traversată de ramura nord-vestică a șoselei județene DJ203K, care duce spre sud pe malul stâng al Buzăului spre Mărăcineni (DN2) și spre nord, pe Valea Slănicului spre Vintilă Vodă, Mânzălești și Lopătari.

Sediul Secundar Ojasca este situat în Comuna Unguriu, pe malul râului Buzău, la o distanță de 18 km de municipiul Buzău, cu acces la drumul național DN 10 Buzău-Brașov și la calea ferată pe ruta Buzău-Nehoiașu, stații CFR: Unguriu și Ojasca. Prima dată, satul Ojasca este  amintit în anul 1715, când Luxandra Ierculeasa donează Episcopiei Buzăului o „sfoară" de moșie de aici. Viitoarea comună are în componență satele Unguriu și Ojasca și ocupă o suprafață de 1685 ha, din care 176 ha intravilan.

Sediul secundar Nifon situat în comuna Măgura, DJ 203G, Măgura-Haleș la aproximativ 35 km de municipiul Buzău, în zona de deal a județului Buzău, în mijlocul pădurii, zonă fără surse de poluare fonică și a mediului ambiant, oferind pacienților acuți un mediu climatic favorizant tratamentului și recuperării.

Programe Naționale#

Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca participă la Programul Național (PN) 4.2 – Programul Național de Sănătate Mintală și Profilaxie în patologia psihiatrică.

Date statistice#

Date statistice 2022 2021 2020
Număr externări - spitalizare continuă 6965 5595 6028
Număr cazuri rezolvate/servicii - spitalizare de zi 8633 7117 4778
Număr examene paraclinice 1271 1071 891
Număr consultații în ambulatoriu 8560 7415 6164
Număr consultații camera de gardă 20496 16948 14755
Investigații de laborator 219460 181123 146520
Număr proceduri de recuperare, medicină fizică și balneologie 141285 107490 71778
Număr consultații în centre de sănătate mintală 8562 8726 7979

Dotări ale spitalului#

Lista echipamentelor medicale
Sus